December 2010

I går kväll var vi bjudna på vinprovning på en av Sveriges vinproducerande gårdar. De har odlat vin i 3 år nu, men första skörden hade regnat bort, tyvärr. Den hade de gjort glögg av istället.
Vi samlades och fick varm gluewein, jättegott !
Därefter fick vi gå till station 1 och här bjöds vi på ett Svenskt vitt vin. Allt vin som produceras i Sverge blir ganska så dyrt. Under 200 kr flaskan kan man inte få men 400 kr eller mer är inte ovanligt.
Sedan gick vi upp till vinprovarrummet. Det var mycket intressant och lärorikt.
Det började med att vi fick 2 svarta glas som vi inte fick titta i. Sedan fick vi smaka på dem. Vi skulle försöka smaka oss till vilket glas som hade rött vin. Det andra hade vitt vin. Det konstiga var att de smakade nästan likadant.
Efter det fick vi smaka på lite olika saker. bland annat champagne, röda viner, grappo, ett sött efterrättsvin mm. Dock var det inget som var direkt min favorit i smaken.
Han som höll i vinprovningen var riktigt underhållande och vi hade en par roliga timmar

Bilderna:
Överst: Här har vi vinkännaren !
Mitten: Ett par av dem som var med och provade vin.
Nederst: Fint dukat bord där vi fick avnjuta en underbar middag med vin så klart.

När vinprovningen var slut samlades vi nere i restaurangen och blev serverade en underbar middag. Först var det Tigerräka på något sorts bröd, hummersoppa och skaldjurspaté. Till detta vitt vin. Sedan rökt oxfile med svamp, sky och potatisgratäng. Till det rött vin. Efter det en ostdesert och vitt vin. Glass med citrusfrukter till efterrätt ochså med vitt vin till.
Sedan fick vi tåga upp en våning och här blev vi bjudna på kaffe.
Allt smakade superbt !