Vinodling i Moray S´t Denis, Bourgogne

En eller två gånger per år åker vi till Frankrike på semester och hälsar på våra vänner Claire och Pascal Gayot och hans familj på vingården i Ans, Beaujolais.

Det är väldigt intressant att komma dit och få uppleva atsmosfären i deras fantastiska museum. Här finns allt som hör till vintillverkning från urminnes tider till modern tid och det är mycket intressant att få en guidad tur hos dem.

Vinet från denna vingård är vår absoluta favorit. De har vunnit många priser och har bland annat en så ovanlig sak som ett vitt beaujolais vin.

Visste ni föresten varför en del vinodlare planterar en ros där vinraden börjar?
Jo det är för arr rosen är ännu känsligare för skadedjur och sjukdomar än vinrankan, och ser man att rosen mår dåligt kan man rädda vinet med behandling.

Vinresan 2010

På torsdagen åkte vi med husbilen till Noveau festen i Boujoulais, Frankrike, på vår favorit-vingård.
Det var Berne, jag och vår hund Emma som reste.
På fredagen kom vi fram till en liten by i Bourgogne som heter Moray st Denise. Här gick vi en lång runda med Emma på de små gatorna i den mycket gamla och pitoreska byn, och handlade ett par flaskor champagne till nyår med.
Vi stannade på torget i byn och sov och sedan åt vi frukost efter att ha handlat ost och bröd i den lilla, lilla butiken vid torget. Jättegott !!
Sedan fortsatte vi och körde längs ”Vin-vägen” och vid middagstid var vi framme i Ans där vår vingård ligger. Där blev vi bjudna på middag och vi handlade vin som vi tar med hem. På kvällen var det vinfest och det serverades korv, potatis och sås, skall visst vara en specialitet för området.
Vi fick dricka och prova så mycket vin vi ville, det nya vinet var riktigt gott i år, och 2009 års vin hade vunnit första pris och det smakar jättefint (passar bäst till nötkött).
På söndagen gav vi oss hemåt igen.
Nedan kan ni se lite bilder från resan.På väg upp till den lilla byn Moray S´t Denis i Bourgogne.Emma i husbilenHus målat med vinkorksmotivBerne och Emma i vinbaren på ”La Logere” som vår vingård heter i

En gammal vinpress Gammalt redskapVy från gårdenDen gamla vinpressenHär är ett av rummen de bjuder på vinfesten i november. Öppen brasa, rostade kastanjer och mat (speciella rätter från området) och så mycket vi du orkar dricka.